Over Wagner

Hoewel deze website rijkelijk gevuld is met uiteenlopende wetenswaardigheden, willen wij deze rubriek gebruiken als inleiding bij het leven en werk van Richard Wagner. U kunt denken aan een begrijpelijke beschrijving van de inhoud van zijn opera’s, citaten, links naar Youtube filmpjes en achtergrond verhalen die een andere rubriek van onze website nietgehaald hebben. Het moet vooral lees- en luisterbaar zijn.

Richard Wagner (1813-1883) neemt in de muziekgeschiedenis een bijzondere plaats in. Zijn opera’s waren in velerlei opzichten vernieuwend en tot op de dag van vandaag wordt een Wagner opera bestempeld als iets bijzonders. Liefhebbers vinden het prachtig en kunnen er geen genoeg van krijgen. Anderen gruwelen bij het idee om 5 uur te moeten luisteren naar zulke ’zware’ muziek. Maar Richard Wagner is meer dan alleen opera's.

Hij is in meerdere opzichten opzichten een bron van controverse. Niet alleen componeerde hij muziek en schreef zijn eigen libretto's (de zangteksten bij de opera), hij schreef ook een enorme hoeveelheid geschriften over kunst, politiek en religie. Maar het meest bekend is hij toch wel om zijn opera's waarmee hij een uniek genre heeft gecreëerd waar veel over te zeggen is en nog meer om naar te luisteren.

De komende maanden wordt dit gedeelte van de website ontwikkeld. 

Indien u voorstellen of ideeën heeft, laat het ons weten (email: gustaafvossenaar@wagnergenootschap.nl)