Over Wagner

Hoewel deze website al rijkelijk gevuld is met uiteenlopende wetenswaardigheden, willen wij deze rubriek gebruiken als inleiding voor mensen die minder ’ingevoerd’ zijn in het werk van Richard Wagner en zijn leven.  U kunt denken aan een begrijpelijke beschrijving van de inhoud van zijn opera’s, uiteenlopende wetenswaardigheden, citaten, links naar Youtube filmpjes en aardige achtergrond verhalen. Het moet vooral voor lees- en luisterbaar zijn.

Richard Wagner (1813-1883) neemt in de muziekgeschiedenis een bijzondere plaats in. Zijn opera’s waren in velerlei opzichten vernieuwend en daarmee was hij een van de grondleggers van een nieuwe stroming in de klassieke muziek; de romantiek. Tot op de dag van vandaag wordt een Wagner opera bestempeld als iets bijzonders; de liefhebbers vinden het prachtig en kunnen er geen genoeg van krijgen. Anderen gruwelen bij het idee om 5 uur te moeten luisteren naar zulke ’zware’ muziek.

Richard Wagner is in meerdere opzichten opzichten een bron van controverse. Niet alleen componeerde hij muziek, hij schreef zijn eigen libretto en een enorme hoeveelheid geschriften over kunst, politiek en religie. Met zijn opera's heeft hij een uniek genre gecreëerd waar veel over te zeggen is en veel om te luisteren.

De komende maanden wordt dit gedeelte van de website ontwikkeld. 

Indien u voorstellen of ideeën heeft, laat het ons weten (email: gustaafvossenaar@wagnergenootschap.nl)