Activiteitenoverzicht Wagnergenootschap 2019

Bijeenkomsten vinden plaats in De Nieuwe KHL (Oostelijke Handelskade 44a, Amsterdam) en beginnen om 19.30 uur. Wanneer een bijeenkomst op een andere locatie plaatsvindt, wordt dit expliciet vermeld.

Alle informatie onder voorbehoud van wijzigingen.  

Woensdag 13 februari: Lezing Paul Korenhof over Astrid Varnay en Birgit Nilsson

(Lokatie: De Nieuwe KHL, Oostelijke Handelskade 44a, Amsterdam)

Zonder twijfel behoren Astrid Varnay (26.04.1918 - 04.09.2006) en Birgit Nilsson (17.05.1918 - 25.12.2005) tot de grootste Wagnerzangeressen in de tweede helft van de vorige eeuw. In 2018 was het 100 jaar geleden dat beiden werden geboren. In deze lezing zal Paul Korenhof uitgebreid stil staan bij het leven en werk van deze twee beroemde zangeressen. 

 

 

Dinsdag 19 maart: Algemene ledenvergadering. Aansluitend Aldert Vermeulen (dirigent/Artistieke Zaken DNO) over Tannhäuser in de regie van Christof Loy en onder leiding van Marc Albrecht 

(Lokatie: De Nieuwe KHL, Oostelijke Handelskade 44a, Amsterdam)

Na de algemene ledenvergadering zal deze avond in het teken staan van de nieuwe Tannhäuser productie. Aldert Vermeulen, onze vroegere talentscout en naaste medewerker van Jaap van Zweden, is nauw betrokken bij deze productie. Hij zal een toelichting geven op deze nieuwe productie die in april bij DNO in première gaat en waarvoor op dat moment de repetities in volle gang zijn.

 

Vrijdag 19 april, 15.00 uur (Goede Vrijdag): Parsifal, een vertoning op bioscoop formaat

(Lokatie: Steegzaal van het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Nes, Amsterdam )

Vertoond wordt de Parsifal uitvoering die van 2008 t/m 2012 tijdens de Bayreuth Festspiele is uitgevoerd. De regie was in handen van Stefan Herheim en het orkest stond onder leiding van Daniele Gatti. Deze voorstelling is uitsluitend door leden van het Wagnergenootschap te bezoeken.

Bijdrage in de kosten van de zaal: €10,- (te voldoen bij binnenkomst)

 

Zaterdag 18 en zondag 19 mei: Studieweekend 'Wagner - Meyerbeer en de Grand Opera

(Lokatie: conferentiecentrum Mennorode, Elspeet)

Programma en details over dit studieweekend volgen.

 

Zondag 2 juni: Busreis naar Das Rheingold in het operahuis van Gelsenkirchen

Deze voorstelling maakt deel uit van de festiviteiten ter gelegenheid van de sluiting van de laatste kolenmijn in het Ruhrgebied. De productie is speciaal voor deze gelegenheid gemaakt met de Nederlandse bariton Bastiaan Everink als Wotan!  

 

 

Donderdag 13 juni: Stipendiatenconcert 2019

(Lokatie: n.t.b.)

Met optredens van de stipendiaten 2018 en 2019: sopraan Jeanette van Schaik, dirigent Karel Deseure (beiden 2018) en sopraan Helena Koonings, mezzosopraan Eva Kroon en bariton Frederik Bergman.

Maandag 24 juni: Lezing Prof. Nicholas Vazsonyi - 'Richard Wagner: Self Promotion and the making of a Brand'

(Lokatie: Goethe Institut, Herengracht 470, Amsterdam)

Nicholas Vazsonyi is een internationaal gerenommeerd Wagner kenner en als Germanist verbonden aan de University of South Carolina (USA). Hij publiceerde ondermeer het boek "Richard Wagner - Die Entstehung einer Marke" in de serie 'Wagner in der Diskussion' (band 7), uitgegeven door Königshausen & Neumann. Deze zomer maakt hij op initiatief van Wagnerverein Düsseldorf en ons Wagnergenootschap een korte tournee langs 5 Duitse Wagnerverenigingen. Zijn tournee begint echter in Amsterdam.

Zijn lezing is een weergave van zijn studie waarin hij onderzocht hoe 19e eeuwse componisten nagenoeg op zichzelf aangewezen waren om voor hun werk bekendheid te genereren. Ze moesten zich op de een of andere manier 'vermarkten'. Daar waren ze zeker niet allemaal goed in maar componisten als Verdi en Wagner lukte dat wel en waren zelfs heel succesvol. 

De lezing zal in het engels plaatsvinden.